Tratament de slabit

Tratament pentru pierderea în greutate
Tratamentul pentru pierderea în greutate implică modificări ale dietei și exerciții fizice. De asemenea, poate include medicamente și uneori intervenții chirurgicale.

Medicamentele împotriva obezității (cunoscute și ca medicamente pentru slăbire) ajută la controlul apetitului sau la reducerea numărului de calorii pe care corpul dumneavoastră le absoarbe. Ele sunt adesea prescrise împreună cu un program de schimbare a stilului de viață.

Medicul dumneavoastră de sănătate va efectua un examen fizic pentru a determina cea mai bună opțiune de tratament pentru dumneavoastră. Ei vor revizui, de asemenea, istoricul de sănătate al familiei dumneavoastră și orice probleme de sănătate pe care le puteți avea.

Chirurgie de pierdere în greutate
Operația de slăbire vă poate ajuta să slăbiți rapid și să vă reduceți riscul de apariție a bolilor legate de obezitate. De asemenea, vă poate îmbunătăți calitatea vieții și crește nivelul de energie. Cu toate acestea, poate avea și efecte secundare grave și riscuri. Ar trebui să vă consultați cu un chirurg bariatric calificat înainte de a decide asupra acestei opțiuni de tratament.

Medicul dumneavoastră vă va verifica cu atenție pentru a se asigura că sunteți pregătit pentru intervenție chirurgicală și că puteți respecta schimbările necesare în stilul de viață. Ei vă vor întreba despre familia dvs., sistemul de sprijin și cum plănuiți să faceți față numeroaselor restricții privind ce și când puteți mânca și bea.

După operație, va trebui să urmați reguli alimentare stricte. Veți începe cu lichide, apoi veți trece la piureuri și alimente moi și, în final, veți reveni la alimente obișnuite. Poate fi necesar să luați suplimente nutritive sau medicamente speciale. De asemenea, va trebui să suferi de consiliere psihologică pentru a face față problemelor emoționale care pot apărea ca urmare a operației și a schimbărilor din stilul tău de viață.

Există mai multe tipuri de intervenții chirurgicale de slăbire, inclusiv gastrectomia cu mânecă și bypass-ul gastric Roux-en-Y. Într-o gastrectomie cu mânecă, chirurgul îți îndepărtează o mare parte a stomacului și lasă o secțiune în formă de banană. Această secțiune este apoi capsată. Acest lucru va limita cât de mult puteți mânca și va determina organismul să producă mai puțin hormonul foamei grelină. Această operație poate fi inversată, dar este utilizată cel mai bine după ce ați încercat să slăbiți doar prin dietă și exerciții fizice.

Gastrectomia cu mânecă nu este la fel de periculoasă ca operația de bypass, dar are mai multe complicații pe termen lung și necesită terapie de urmărire pe termen lung și monitorizarea tensiunii arteriale și a factorilor de risc pentru boli de inimă. Gastrectomia cu mânecă poate provoca, de asemenea, complicații precum vărsături, diaree și greață.

Banda gastrică, care este similară cu o gastrectomie cu mânecă, dar mai flexibilă, implică înfășurarea unui inel de plastic reglabil cu un balon interior gonflabil în jurul vârfului stomacului. Chirurgul poate regla cât de strânsă este banda gastrică prin injectarea sau îndepărtarea unei cantități mici de soluție salină printr-un tub fixat sub piele.

Dietă și exerciții fizice
Exercițiile fizice, împreună cu un plan alimentar sănătos, sunt o modalitate eficientă de a pierde în greutate. Mișcarea crește energia și întărește imunitatea, permițând oamenilor să doarmă bine și să reducă stresul. Dieta și exercițiile fizice ajută, de asemenea, la prevenirea bolilor legate de obezitate, cum ar fi bolile de inimă, hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2, calculii biliari și anumite tipuri de cancer.

Experții recomandă cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate fizică de intensitate moderată, inclusiv antrenament aerobic și de forță. Nu este atât de mult pe cât cred oamenii. De fapt, s-a dovedit că antrenamentele mai intense sunt mai eficiente în obținerea pierderii în greutate și menținerea compoziției corporale sănătoase. Acest lucru este valabil mai ales atunci când este combinat cu restricții alimentare.

Dietele ar trebui să fie echilibrate, cu o varietate de alimente. Dietele la modă, care promit rezultate rapide, vă limitează adesea aportul de nutriție și este puțin probabil să funcționeze pe termen lung. Încercați să includeți mai multe fructe și legume, carne slabă, pește, cereale integrale și produse lactate. Urmăriți-vă un obiectiv zilnic de cinci până la nouă porții de fructe și legume și nu mai mult de 10% din caloriile dvs. din grăsimi saturate.

Pe lângă stimularea metabolismului, exercițiile fizice pot îmbunătăți sănătatea mintală și starea de spirit prin scăderea depresiei și a anxietății. Exercițiile fizice vă întăresc, de asemenea, oasele și mușchii. Reduce riscul de boli de inimă și diabet de tip 2. Reduce simptomele artritei.

Creșterea activității zilnice este, de asemenea, benefică pentru buget și mediu. Puteți economisi bani mergând pe jos la serviciu sau luând autobuzul la serviciu în loc să conduceți.

Cercetări recente au arătat că combinarea unei diete cu exerciții fizice regulate a ajutat adulții obezi să slăbească de două ori mai mult decât cei care au urmat doar o dietă. Participanții au fost împărțiți în trei grupuri. Un grup a primit consiliere dietetică urmată de exerciții regulate de șase luni. Un alt grup a primit un an întreg de consiliere pentru dietă și fitness. Cel de-al treilea grup a fost un grup de control, care nu a primit nicio consiliere de nutriție și exerciții fizice.

Medicamente
Dacă te lupți cu obezitatea, furnizorul tău de asistență medicală ar putea recomanda medicamente pe bază de rețetă ca parte a unui plan de tratament. Medicamentele vă pot ajuta să obțineți o pierdere semnificativă și durabilă în greutate atunci când sunt combinate cu o dietă sănătoasă și exerciții fizice. Câteva din acestea medicament te pot face să te simți mai satul sau mai puțin foame, în timp ce altele modifică modul în care corpul tău absoarbe zahărul și grăsimea.

Medicamentele împotriva obezității reprezintă un obiectiv major al cercetării. Cercetătorii lucrează la noi medicamente, cum ar fi tirzepatida. Acest medicament reduce absorbția zahărului și a grăsimilor prin blocarea sintezei glucagonului ca peptida-1. Această proteină reglează aportul alimentar și apetitul în intestin.

Un alt medicament, numit liraglutidă (Saxenda), a primit aprobarea FDA în 2021. Este similar cu medicamentul pentru diabet de tip 2 Victoza și funcționează prin imitarea unui hormon care semnalează creierului că stomacul este plin. De asemenea, te ajută să arzi mai multe calorii. Acesta este primul medicament aprobat pentru utilizare pe termen lung pentru tratarea obezității, deși sunt necesare mai multe studii. Liraglutida nu trebuie utilizată de persoanele cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi probleme de rinichi, tumori ale celulelor tiroidiene C sau boli ale vezicii biliare; sarcina; și cei care iau medicamente pe bază de prescripție medicală, cum ar fi naloxonă, fentermină sau bupropion-naltrexonă.

Alte medicamente pe bază de prescripție medicală sunt utilizate pentru a trata obezitatea off-label, cum ar fi Wellbutrin (o combinație de naltrexonă) și Zyban (o combinație de bupropion și naltrexonă). Acest tip de medicamente poate reduce simptomele depresiei și poate schimba modul în care organismul dumneavoastră metabolizează acizii grași. Totuși, nu este recomandat pacienților cu antecedente de ideație suicidară sau alte boli mintale.

Multe planuri de asigurare vor acoperi costul medicamentelor de slăbit prescrise de medicul dumneavoastră. Ar trebui să spuneți medicului dumneavoastră despre toate medicamentele dumneavoastră, inclusiv medicamentele fără prescripție medicală și ierburile și suplimentele, astfel încât acestea să vă ajute să minimizați potențialele efecte secundare.

Este posibil să participați la un studiu pentru a testa un nou medicament pentru pierderea în greutate. Acest lucru vă va permite să utilizați medicamentul gratuit. Aceste studii îi ajută pe medici să învețe mai multe despre obezitate și despre cum să o trateze cel mai bine.

Consiliere
Tratamentul comportamental intensiv pentru pierderea în greutate poate îmbunătăți rezultatele asupra sănătății pacienților cu obezitate. Poate ajuta pacienții să-și schimbe obiceiurile alimentare și de exerciții fizice și să reducă riscul de a dezvolta probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi diabetul. Unii pacienți pot necesita consiliere chiar și după ce și-au atins obiectivul de pierdere în greutate. Unii oameni își recapătă greutatea pe care au pierdut-o din cauza stilului de viață nesănătos și a tiparelor de alimentație care se dezvoltă ca urmare a stresului, anxietății, depresiei sau a altor sentimente legate de schimbările în viață și/sau alimentația emoțională.

Consilierea pentru pierderea în greutate poate fi oferită de un medic primar sau de un psiholog. Ei pot folosi tehnici precum interviul motivațional, empatia și alte abordări centrate pe pacient. Aceste metode sunt eficiente deoarece oferă o abordare mai cuprinzătoare pentru abordarea problemelor de bază ale pacienților care le influențează creșterea în greutate și dificultatea de a pierde în greutate.

Multora le este mai usor sa slabeasca atunci cand au sprijinul unui consilier. Un consilier îi ajută să înțeleagă modul în care gândurile, sentimentele și situațiile lor le afectează greutatea. Acest lucru le permite să dezvolte tehnici de coping sănătoase, autoafirmative. Acest lucru poate fi util în special pentru cei care au depresie sau alte probleme de sănătate mintală care coexistă cu obezitatea lor și care fac dificilă urmarea unui plan de slăbire.

Este important să alegeți un consilier cu calificările potrivite. De asemenea, puteți cere recomandări prietenilor și membrilor familiei. Ar trebui să vă simțiți confortabil să discutați problemele dvs. cu un consilier bun. Ei vor explica abordarea lor.

Este important să înțelegeți că eficacitatea și eficiența consilierii pentru pierderea în greutate depind de efortul dvs. Nu vei obține rezultate dacă nu faci nimic. Terapia comportamentală intensivă poate dura luni de zile și este important să rămâneți motivați și implicați pe tot parcursul procesului.

Cercetările arată că consilierea pentru pierderea în greutate a fost asociată cu o scădere în greutate inițială îmbunătățită și cu comportamente mai bune de sănătate auto-raportate la adulții supraponderali și obezi. Acești indivizi arată, de asemenea, îmbunătățiri în alte condiții de sănătate, cum ar fi diabetul și bolile de inimă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *