Medicamente pentru slabit

Medicament pe bază de prescripție medicală pentru pierderea în greutate
Unele pastile eliberate pe bază de rețetă pot ajuta oamenii să slăbească. Aceste pastile sunt cele mai eficiente atunci când sunt combinate cu o alimentație sănătoasă și exerciții fizice regulate.

Majoritatea medicamentelor prescrise funcționează în două moduri: fie vă fac să vă simțiți mai puțin foame, fie încetinesc ritmul cu care stomacul se golește după masă. Unele medicamente, cum ar fi liraglutida și semaglutida, sunt administrate zilnic sau săptămânal.

Liraglutidă (Saxenda)
Saxenda este un medicament injectabil care acționează pentru a suprima pofta de mâncare și pentru a reduce aportul de alimente prin imitarea hormonului natural GLP-1. Acest hormon declanșează pancreasul să producă insulină după masă pentru a reduce nivelul zahărului din sânge și se leagă de receptorii din creier pentru a reduce foamea. FDA a aprobat cel mai nou medicament prescris de FDA pentru pierderea în greutate. Este disponibil numai pe bază de rețetă și poate fi obținut de un medic sau printr-un serviciu de e-mail.

Novo Nordisk, compania care produce Saxenda, a efectuat mai multe studii clinice pe adulți și adolescenți pentru a determina eficacitatea acestuia ca medicament de slăbit. Într-un studiu de patru luni, participanții la Saxenda au pierdut în medie 4% din greutatea corporală, comparativ cu 2,5% în grupul placebo. Pacienții au raportat, de asemenea, senzații de foame și sațietate mai puțin frecvente decât cei din grupul placebo.

Efectele secundare ale medicamentului pot fi severe. Poate provoca inflamarea pancreasului și a vezicii biliare, ceea ce poate duce la dureri abdominale severe, greață și vărsături. De asemenea, poate afecta glicemia, provocând amețeli, confuzie și slăbiciune. În timp ce luați acest medicament, trebuie să vă monitorizați în mod regulat glicemia. De asemenea, poate determina creșterea ritmului cardiac, ceea ce poate fi periculos dacă aveți boli cardiovasculare sau probleme legate de inimă.

Cei care suferă de aceste reacții adverse ar trebui să discute cu medicul lor despre beneficiile și riscurile utilizării medicamentului. Ei pot sugera medicamente alternative sau sugerează ca doza să fie crescută treptat în primele șapte zile pentru a evita efectele secundare majore.

Este important de reținut că acest medicament poate dăuna fătului în curs de dezvoltare. Prin urmare, nu este recomandat în timpul sarcinii. Nu se știe dacă medicamentul trece prin laptele matern. Femeile ar trebui să-și consulte medicul înainte de alăptare.

Liraglutida poate crește, de asemenea, riscul de cancer tiroidian, inclusiv cancer. Dacă aveți antecedente de carcinom medular (MTC) și sindrom de neoplazie endocrină multiplă de tip 2 (MEN 2), nu este sigur de utilizat. Trebuie să spuneți medicului dumneavoastră dacă observați umflături sau umflături la nivelul gâtului sau dificultăți la înghițire.

Semaglutidă
Wegovy este o injecție administrată o dată pe săptămână care ajută la reglarea metabolismului și a apetitului. Aparține unei clase de medicamente numite imitații incretinei și imită hormonul care semnalează creierului sațietatea. De asemenea, încetinește viteza de trecere a alimentelor prin sistemul digestiv, făcându-vă să vă simțiți mai satul pentru mai mult timp și mai puțin probabil să mâncați în exces. În studii, s-a demonstrat că Wegovy ajută oamenii să piardă în greutate și să o mențină pe perioade lungi de timp.

Ca și alte medicamente de slăbit, Wegovy poate avea efecte secundare. Unele reacții adverse sunt grave, în timp ce altele, cum ar fi greața și vărsăturile, pot fi incomode. Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală poate discuta cu dumneavoastră despre riscurile și beneficiile. De asemenea, vă vor monitoriza progresul și vă vor ajusta doza dacă este necesar. Programările regulate de urmărire vă vor ajuta medicul să abordeze orice întrebări sau nelămuriri pe care le aveți.

Wegovy poate fi utilizat ca tratament independent sau în asociere cu alte medicamente. Este de obicei prescris adulților cu un indice de masă corporală sau IMC de 30 sau mai mare, care prezintă riscuri suplimentare pentru sănătate din cauza obezității, cum ar fi hipertensiunea arterială sau colesterolul crescut. Totuși, nu este un substitut pentru o dietă sănătoasă și exerciții fizice.

Novo Nordisk dă în judecată spa-urile medicale, clinicile de slăbire și farmaciile care au vândut ilegal versiuni imitatoare ale Wegovy și Ozempic. Novo Nordisk avertizează că aceste produse „neaprobate” vă pot crește riscul de pancreatită și alte reacții adverse grave.

În patru studii de 68 de săptămâni, medicamentul a fost studiat și s-a dovedit a fi eficient în a ajuta pacienții să-și atingă obiectivele de slăbire, să îmbunătățească nivelul de glucoză din sânge și să-și scadă tensiunea arterială. După ce au oprit Wegovy timp de un an, participanții la studiu au câștigat înapoi aproximativ două treimi din greutatea pierdută.

Medicul dumneavoastră vă va evalua istoricul medical și medicamentele curente înainte de a vă prescrie Wegovy. Trebuie să vă informați medicul despre orice alergie cunoscută, precum și despre orice alte afecțiuni pe care le aveți care ar putea afecta modul în care funcționează medicamentul, inclusiv antecedente de probleme ale vezicii biliare sau tumori medulare tiroidiene. Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți însărcinată sau alăptați.

Orlistat (Xenical),
Orlistat (Xenical), un medicament pentru pierderea în greutate, blochează absorbția grăsimilor în organism. A fost aprobat pentru prima dată în 1999 pentru a trata obezitatea la adulții cu IMC de 30 sau mai mare. În aprilie 2009, a fost pus la dispoziție fără rețetă sub numele de Alli. Orlistat funcționează prin inhibă acțiunea lipazelor gastrointestinale, care sunt enzime care descompun grăsimile alimentare în acizi grași liberi absorbibili. Atunci când acești acizi grași nu pot fi absorbiți, ei sunt excretați în materiile fecale. Orlistat nu afectează absorbția altor grăsimi sau carbohidrați din dietă.

Pentru a maximiza beneficiul acestui medicament, se recomanda ca acesta sa fie luat de trei ori pe zi la fiecare masa principala care contine grasimi, fie in timpul mesei, fie pana la o ora dupa ce a fost consumat. Aportul total zilnic de calorii nu trebuie să conțină mai mult de 30% din calorii din grăsimi.

Efectele secundare pot include scaune grase și senzația că trebuie să mergi urgent la toaletă. Aceste efecte secundare sunt de obicei mai severe după consumul unui aliment bogat în grăsimi. Mulți oameni descoperă că sunt capabili să facă față efectelor secundare învățând să aleagă alimente cu conținut scăzut de grăsimi și să evite mesele grase.

Acest medicament poate interfera cu absorbția unor vitamine, în principal a celor solubile în grăsimi, cum ar fi beta-carotenul, vitamina E, vitamina K și vitamina A. Acest lucru poate duce la deficiențe dacă nu este suplimentat.

Eficacitatea orlistatului în pierderea în greutate a fost demonstrată în numeroase studii randomizate controlate. Cel mai recent studiu, publicat în The Lancet în martie 2011, a comparat orlistat cu placebo la peste 3.300 de persoane obeze. Studiul a inclus persoane cu un IMC mai mare de 28 și pe cei cu alte riscuri pentru sănătate, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială.

Studiul a arătat că orlistatul a fost semnificativ mai eficient în menținerea pierderii în greutate pe termen lung decât placebo și, de asemenea, a dus la un număr mai mare de participanți care își ating IMC-ul țintă. Modificarea medie a greutății a fost de 17,5 kg pe parcursul a 12 luni, cu o pierdere medie de 9,5 kg. Cercetătorii au descoperit că orlistatul a fost, de asemenea, eficient în prevenirea recâștigării în greutate pierdută anterior, ceea ce este adesea observat cu alte terapii de dietă și exerciții fizice.

Fentermină-topiramat (Qsymia)
În 2012, FDA a aprobat o combinație de două medicamente care nu ar putea fi mai diferite – fentermina activează sistemul nervos și topiramatul îl răcește. Qsymia este o pastilă făcută din două ingrediente care ar trebui să ajute oamenii să slăbească atunci când sunt combinate cu modificări ale dietei și activitate fizică. Potrivit unui studiu publicat în Annals of Pharmacotherapy, medicamentul a ajutat persoanele cu un indice de masă corporală de 30 sau mai mult să piardă în jur de 10% din greutatea lor într-o perioadă de un an.

Rezultatele Qsymia nu sunt întotdeauna consistente și pot varia de la pacient la pacient. Unii pacienți au raportat efecte secundare, cum ar fi nervozitate și dureri de stomac. Alții au avut amețeli, tulburări de somn și gură uscată. Medicamentul nu este recomandat femeilor însărcinate. Poate provoca malformații congenitale, cum ar fi buza despicată sau palato-despicătură, la copiii nenăscuți. Dacă o femeie rămâne însărcinată în timp ce ia acest medicament, trebuie să oprească imediat medicamentul.

Qsymia nu vindecă obezitatea și nu ar trebui să fie considerată o opțiune pe termen lung pentru pierderea în greutate. Este destinat doar utilizării pe termen scurt, aproximativ trei luni o dată. Pilula trebuie utilizată împreună cu o dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate și o schimbare pozitivă a stilului de viață. Medicii vor prescrie acest medicament numai persoanelor care nu au reușit să slăbească după 3 luni, în ciuda faptului că au încercat alte medicamente pentru slăbire.

Un medic ar trebui să evalueze, de asemenea, istoricul de sănătate al unei persoane înainte de a o aproba pentru Qsymia. Vor dori să știe dacă au antecedente de boli de inimă, hipertensiune arterială sau probleme cu somnul (insomnie). În plus, ar trebui să știe că fentermina este o substanță controlată din Lista IV și poate fi abuzată. Persoanele care au antecedente de dependență, tulburare de alimentație compulsivă sau gânduri suicidare nu trebuie să ia acest medicament.

Medicamentul este absorbit de ficat și metabolizat acolo. Poate interacționa negativ cu anumite medicamente, cum ar fi metformina și cimetidina, care sunt ambele utilizate pentru a trata diabetul. Unele persoane pot prezenta, de asemenea, un risc crescut de pietre la rinichi dacă iau medicamentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *