Dieta daneza cu pui

Dieta daneză cu pui

Orientările alimentare oficiale din Danemarca încurajează oamenii să consume mai multe alimente ecologice, cum ar fi legume, fructe și leguminoase. De asemenea, ei sugerează reducerea consumului de carne, care necesită mai multă energie pentru a produce.

O dietă tipic daneză se bazează pe mâncăruri tradiționale gătite în casă, cum ar fi Gammeldags kylling (pui fript la oală). Dieta daneză este dominată de pui.

Ouă
O creștere bruscă a bolilor cu salmonella, acum 25 de ani, a stimulat o revoluție daneză a siguranței alimentelor care a produs ceea ce experții americani spun că nu ar fi fezabil în țara lor: carne de pui în esență lipsită de Salmonella. Programul a necesitat colaborarea industriei, guvernului și cercetătorilor. Principalul retailer din Danemarca, care a refuzat să cumpere pui crud contaminat cu Salmonella în Statele Unite, a intervenit cu un ultimatum. Procesoarele au refuzat inițial să respecte ultimatumul, susținând că este imposibil. Cu toate acestea, în cele din urmă au cedat și au reușit.

Nivelurile de Salmonella din ouăle și păsările daneze nu au fost atât de scăzute de la sfârșitul anilor 1980, spune Birgitte Helwigh, om de știință senior la DTU National Food Institute. „Este un lucru bun și arată că atacăm bacteriile la sursă”, a spus ea. Danezii au optat pentru interzicerea vaccinurilor, care reduc doar bacteriile, mai degrabă decât le eradica complet, și au interzis utilizarea clorului sau a spălărilor chimice în timpul procesării, care pot crea tulpini rezistente la antibiotice. Găinile mănâncă, de asemenea, o dietă bogată în prebiotice, care promovează microbii intestinali sănătoși.

În plus, găinile nu sunt tăiate cu ciocul și au acces la o zonă de hrănire în aer liber, unde mănâncă ierburi, semințe și insecte. Acest lucru încurajează găinile să fie mai active și mai exploratoare, ceea ce poate ajuta la prevenirea salmonelei.

Potrivit cercetărilor DTU National Food Institute, așa-numita substanță chimică pentru totdeauna care a fost găsită recent în ouăle organice din Danemarca este cel mai probabil transferată din făina de pește care este folosită ca hrană pentru găini. Acesta este un contaminant de mediu care poate persista în sol, apă și aer. Asociația comercială EFFOP a declarat că ia problema „foarte în serios” și că lucrează cu furnizorii pentru a se asigura că hrana contaminată nu este folosită pentru găinile ouătoare.

Legume
Mâncarea daneză se bazează pe ceea ce a fost prins, crescut sau cultivat local. Din punct de vedere istoric, danezii au trebuit să trăiască din recoltele care puteau supraviețui verilor scurte din Danemarca. Prin urmare, au mâncat varză și legume rădăcinoase, pește și carne de porc și o mare varietate de murături și conserve. Astăzi, multe feluri de mâncare tradiționale rămân populare, dar sunt completate cu ingrediente noi din alte părți ale lumii, cum ar fi orezul, pastele și fructele și legumele exotice.

Un studiu recent care a analizat dietele și stilul de viață a peste 50.000 de danezi a arătat că cei care consumă mai multe legume prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2. Cercetătorii au folosit o analiză a timpului până la eveniment pentru a examina consumul de legume și T2D. Participanții au fost grupați în funcție de consumul inițial de legume (excluzând cartofii) în cinci grupuri și asocierea dintre consumul de legume și T2D a fost evaluată în timp.

Studiul a găsit o relație inversă între T2D, consumul total de legume și rezultate. Cu toate acestea, reducerea T2D a fost semnificativă doar pentru aportul de legume în partea superioară a intervalului de consum. Această descoperire sugerează că un nivel optim de aport de legume poate fi necesar pentru a reduce riscul de a dezvolta T2D.

Această constatare este în concordanță cu studiile observaționale anterioare care au raportat, de asemenea, o asociere negativă între aportul T2D și T2D (36). Autorii sugerează că efectul benefic al legumelor ar putea fi mediat de o combinație de factori, mai degrabă decât de un singur nutrient sau fitochimic, cum ar fi vitamina E, sulforafan, a-caroten sau b-caroten.

Un alt fel de mâncare obișnuit este tarteletter, un antreu popular la cină pentru tineri și bătrâni deopotrivă. Se compune dintr-o coajă de foietaj umplută fie cu pui fiert, fie cu chifteluțe și sparanghel alb, acoperită cu pătrunjel tocat. Umplutura este pur și simplu asezonată cu sare și piper și servită cu o salată la alegere sau o garnitură.

Carne
S-ar putea să vă surprindă să aflați că danezii nu mănâncă multă carne. Sunt lăudați pentru dieta lor, care include pâine daneză, somon afumat, fructe de pădure și un procent ridicat de plante. Ceea ce fac ei este ceva din ce poate învăța restul lumii, și anume reducerea risipei alimentare, precum și un tratament mai bun al animalelor și al lucrătorilor din sectorul alimentar al țării lor.

În Danemarca, companiile care vând pui cumpără doar de la crescători care au demonstrat că efectivul lor nu are Salmonella. Deci, contaminantul nu poate sări de la mamă la ou și să infecteze întregul lot. Aceeași practică se aplică mielului, vită și porc.

Compania daneză de produse alimentare Danpo și procesorul de bucătărie islandez Thor Ice Chilling Solutions au făcut echipă pentru a reduce Campylobacter în carcasele de pui, folosind o metodă specială de răcire. Rezultatele sunt promițătoare. Ei speră ca produsul să fie comercializat până în vara anului 2020, permițând oamenilor să înlocuiască o parte din carnea de vită și pui cu acest nou produs.

O altă modalitate de a reduce consumul de carne este să alegeți „flaeskesteg” danez sau friptură de rață sau gâscă. Acesta este un fel de mâncare tradițional de Crăciun în care pasărea este umplută cu un amestec format din mere, eșalotă prune cimbru piper. Carnea este servită într-un sos de unt, făină și vermut dulce, cu un fel de legume precum piureul de cartofi.

Danezilor le place să gătească „danske og Blodet” (carne de vită și varză roșie daneză), un fel de mâncare tradițional danez pentru cină, care constă din felii subțiri din interiorul coapsei unei vaci, asezonate cu sare, piper și usturoi și apoi prăjite rapid. Adesea, se servește cu slănină tăiată cubulețe și ciuperci. Legumele se fierb, iar masa este însoțită de piure de cartofi. Este, de asemenea, o umplutură populară pentru sandvișuri, fie cu carne de vită și piure de cartofi, fie o combinație de varză roșie, castraveți murați și maioneză.

Pâine
Înainte de industrializarea alimentelor, familiile daneze își cultivau propriile legume și păstrau un mare depozit de produse de bază de lungă durată, cum ar fi secara, orzul, mazărea uscată și ovăzul. De asemenea, au păstrat în casele lor o cantitate mare de carne, pește și produse lactate. Și-au făcut mesele combinând aceste alimente în multe feluri. Fiecare masă conținea o combinație de proteine animale și vegetale.

Această dietă nu a fost doar delicioasă, ci și economică și sănătoasă. A fost conceput pentru a-i împiedica pe danezi să le fie foame într-o perioadă în care majoritatea locurilor de muncă nu oferă un venit constant. Bucătarii au redescoperit o serie dintre aceste rețete vechi și le-au reinventat în noul val nordic. Acest val se bazează pe utilizarea ingredientelor de sezon pentru a crea mâncăruri sănătoase și delicioase. De asemenea, pune accent pe reducerea deșeurilor în bucătărie și asigurarea faptului că lucrătorii primesc un tratament mai bun.

Există multe opțiuni pentru cină în Danemarca astăzi. Smorrebrod este un sandviș danez cu fața deschisă. Rugbrod este un strat închis de pâine de secară care stă la baza acestui fel de mâncare. Pe deasupra, sunt aranjate o varietate de ingrediente locale, inclusiv heringi murați, mezeluri și creveți. Acesta este adesea ornat cu ou felii, fructe și ierburi. Mai multe rețete de smorrebrod includ și cârnați Weiner. Inițial, acestea erau folosite la smorrebrods, deoarece erau mai ieftine decât carnea de vită și porc.

Într-un studiu recent asupra obiceiurilor de cină, Administrația Daneză Veterinară și Alimentară a constatat că mâncărurile tradiționale de frikadeller și mâncarea pe bază de carne măcinată au fost depășite de pui și salate. Sondajul a mai arătat că cartofii au înlocuit secara ca fiind cel mai popular amidon și că mai mulți oameni mănâncă salate verzi mixte decât înainte. Mineralele din aceste salate sunt destul de bogate, iar nevoile zilnice de Vitamina B1, Vitamina A si Folati sunt acoperite de peste 300 de grame de hrana.

Băuturi
După muncă, nu este neobișnuit să vezi un grup de danezi împărțind o sticlă și câteva clipuri. Danemarca produce mai multă bere decât orice altă țară din lume și este o băutură populară pentru socializare și sărbătoare.

O bere rece se potrivește și cu multe dintre mâncărurile preferate ale țării, în special smorrebrod. Un smorrebrod este o felie de pâine de secară umplută cu pește afumat sau prăjit, carne și legume. Poate fi la fel de simplu ca o bucată de șuncă și o crenguță de pătrunjel sau la fel de extravagant ca stjerneskud, un smorrebrod cu fileuri de câmbică prăjite, acoperite cu caviar de la Limfjord, creveți și salată verde.

Bucătăria tradițională daneză primește un upgrade datorită noilor bucătari nordici, care au reînviat rețete vechi și le-au adaptat pentru mesenii moderni. Mâncarea de porc stegt flsk, care este descrisă drept felul de mâncare național al Danemarcei, a primit acum o schimbare mai sănătoasă. Carnea de porc este măcinată și modelată în chiftele mici care apoi sunt prăjite până devin crocante și servite cu cartofi fierți și un sos de pătrunjel. Celebrul rugbrod danez, sau pâine de secară, vine acum cu o varietate de opțiuni sănătoase, inclusiv carne și legume organice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *