Beneficiile consumului de ceai verde pentru a pierde în greutate
Ceaiul verde este plin de antioxidanți, inclusiv catechine care ard grăsimile. Cercetările au arătat că poate reduce nivelul de grăsime subcutanată, grăsimea periculoasă din burtă care contribuie la rezistența la insulină și la alte boli cronice.
Dar când este cel mai bine să bei ceai verde pentru pierderea în greutate? Totul depinde de „terroirul” ceaiului – sau de mediul în care este cultivat.
Îmbunătățește metabolismul
Ceaiul verde conține catechine. Catechinele sunt un antioxidant pe bază de plante. Multe studii au descoperit că consumul de ceai verde sau extractul de ceai verde stimulează metabolismul și ajută la pierderea în greutate. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare de înaltă calitate pentru a înțelege cum ar putea funcționa acest lucru la oameni. Consumul de ceai verde a fost legat de un risc mai mic de anumite tipuri de cancer în unele cercetări, dar sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma acest lucru.
Deși ceaiul verde este bogat în cofeină, un stimulent despre care s-a demonstrat în numeroase studii că îmbunătățește performanța la exerciții fizice și ajută la pierderea grăsimilor, catechinele pot fi mai eficiente pentru pierderea în greutate. S-a demonstrat că o catechină, epigalocatechin galat (EGCG), crește cantitatea de grăsime descompusă în celule și eliberată în sânge – ajutând la pierderea în greutate.
Ceaiul verde vă poate ajuta, de asemenea, să pierdeți în greutate prin reducerea aportului de carbohidrați. Un mic studiu a constatat că, atunci când un grup de oameni a doborât un lichid care conținea EGCG, au avut o absorbție semnificativ mai mică de carbohidrați decât un grup de control.
În cele din urmă, câteva studii au descoperit că băutorii obișnuiți de ceai verde tind să aibă talii mai mici decât cei care nu beau. Aceste studii nu au găsit o relație cauză-efect, dar este totuși important să se monitorizeze caloriile din toate băuturile.
Dacă doriți să beneficiați de beneficiile cofeinei în scopuri ergogenice, limitați aportul de ceai verde la cel mult șase căni pe zi. Prea mult poate provoca dureri de cap sau nervozitate. Utilizați numai apă de izvor sau apă filtrată îmbuteliată pentru a vă prepara ceaiul. Apa de la robinet și apa distilată vor modifica aroma.
Reduce riscul de boli cronice
Ceaiul verde conține mulți nutrienți benefici, dar conține și un antioxidant polifenolic numit EGCG (galat de epigalocatechină). De fapt, studiile arată că ceaiul verde este una dintre cele mai eficiente băuturi pentru arderea grăsimilor. Acest fenol remarcabil este cunoscut pentru a ajuta la combaterea cancerului și la scăderea colesterolului, printre altele.
Ceaiul verde conține cel mai mult EGCG. Se crede că este responsabil pentru proprietățile anti-îmbătrânire ale băuturii, precum și pentru scăderea în greutate și efectele sale puternice împotriva cancerului.
Un alt beneficiu al ceaiului verde este capacitatea sa de a reduce fracturile osoase și de a îmbunătăți masa osoasă generală la femeile aflate în postmenopauză, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Texas Tech University Health Sciences Center. Participanții la studiu, care aveau vârste cuprinse între 51 și 61 de ani, au luat 500 mg capsule de polifenoli de ceai verde pe zi, ceea ce este echivalentul a patru până la șase căni de ceai verde. Ei au practicat, de asemenea, tai chi, un exercițiu de arte marțiale chinezești care sporește beneficiile ceaiului verde pentru formarea oaselor.
Alte cercetări au arătat că ceaiul verde poate preveni osteoporoza și crește rezistența oaselor atunci când este consumat în mod regulat. De asemenea, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și susține funcția inimii. Potrivit unui studiu realizat de Institutul Național de Sănătate și Nutriție din Japonia, cei care beau o ceașcă de ceai în fiecare zi au mai puține șanse de a dezvolta boli cardiovasculare.
Antioxidanții polifenoli ai ceaiului verde pot reduce, de asemenea, riscul de diabet și complicațiile acestuia, cum ar fi afectarea nervilor sau vederea slabă. De asemenea, poate preveni apariția bolii Parkinson și a altor tulburări cognitive. De asemenea, poate reduce incidența cariilor dentare.
Întărește imunitatea
O ceașcă bună de ceai vă va întări sistemul imunitar și vă va ajuta să luptați împotriva virușilor și a infecțiilor. De asemenea, conține un tip de antioxidant numit EGCG care, conform studiilor, poate ajuta la tratarea sau prevenirea gripei. EGCG funcționează prin instigarea și activarea directă a celulelor imune, inclusiv limfocitele T gamma-delta (cele cu acțiune rapidă care lansează un atac expansiv asupra agenților patogeni invadatori cum ar fi virusul gripal). De asemenea, poate ajuta la producerea interferon-gamma, o altă citokină critică (proteină de semnalizare) care atrage și dezactivează virușii.
EGCG, un polifenol antioxidant, este responsabil pentru efectele de stimulare a imunității ale ceaiului verde. Aceste substanțe chimice ajută la întărirea sistemului imunitar și la protejarea împotriva bolilor cronice, precum și la reducerea riscului de cancer. De asemenea, s-a descoperit că polifenolii susțin funcția hepatică. Un studiu, publicat în 2020, a constatat că EGCG poate schimba structura proteinelor pentru a slăbi virusul gripal și a opri replicarea acestuia.
Un alt beneficiu al consumului de ceai verde este că ajută la reducerea cantității de „grăsimi ascunse” stocate în burtă și în jurul organelor. Această „grăsime rea” este periculoasă, deoarece crește riscul de diabet și boli de inimă. Studiile au arătat că consumul de ceai verde poate ajuta la reducerea acestei grăsimi prin creșterea mișcării mușchilor stomacului, ceea ce facilitează digerarea alimentelor și îndepărtarea deșeurilor din organism.
Ceaiul verde vă poate oferi chiar și un plus de impuls în timpul antrenamentelor. Cofeina din ea este un ajutor ergogenic cunoscut, ceea ce înseamnă că poate îmbunătăți performanța în timpul exercițiilor fizice. Este important să rețineți că nu toată lumea reacționează la fel la cofeină, iar dozele mari sunt dăunătoare. Alegerea ceaiurilor din plante care conțin mai puțină cofeină poate fi o opțiune mai bună pentru cei care doresc să o evite.
Scade tensiunea arterială
Ceaiul verde este mai puțin procesat decât ceaiurile negre și oolong și conține cea mai mare concentrație de antioxidanți polifenoli. Acești antioxidanți neutralizează radicalii liberi – compușii dăunători care schimbă ADN-ul, provoacă leziuni celulare și îmbătrânire. Polifenolii din ceaiul verde pot ajuta, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale. Potrivit unui studiu din februarie 2020 publicat în jurnalul „Medicine”, persoanele care au băut cel puțin două căni de ceai verde pe zi aveau tensiunea arterială sistolica (TAS) mai mică decât cei care nu au băut ceaiul. Acest beneficiu a fost atribuit de L-teanina din ceai. Ajută la promovarea relaxării și s-a dovedit că are un impact pozitiv asupra factorilor de risc cardiac, cum ar fi tensiunea arterială.
Cu toate acestea, este important de menționat că studiul nu a abordat un singur factor care să contribuie la efectul pozitiv asupra SBP. Meta-analiza a inclus mai multe studii, care ar fi putut avea ca rezultat ușoare variații ale rezultatelor din cauza distorsiunilor de publicare, testului Egger și alți factori necontrolați. Pentru a lua în considerare aceste variabile, au fost efectuate analize de sensibilitate.
Deși rezultatele acestei analize sunt promițătoare pentru o populație mai largă, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste beneficii. Cu toate acestea, includerea ceaiului verde în dieta dumneavoastră este o modalitate ușoară și convenabilă de a vă îmbunătăți sănătatea și de a pierde în greutate. Adăugați o cantitate mică de miere sau agave pentru a vă îndulci ceaiul fără a crește nivelul de zahăr din sânge. Puteți încerca, de asemenea, să vă preparați ceaiul la rece, care durează mai mult, dar produce o aromă mai fină. Dacă aveți tensiune arterială mare, consultați-vă medicul înainte de a bea ceai verde, deoarece acesta conține cofeină, care vă poate crește temporar tensiunea arterială sistolica. Evitați ceaiul verde dacă luați medicamente pentru coagularea sângelui, cum ar fi warfarina sau aspirina.
Reduce pofta de mâncare
Pe lângă faptul că are un conținut scăzut de calorii, ceaiul verde vă poate suprima pofta de mâncare, ceea ce este esențial atunci când încercați să pierdeți în greutate. Acest lucru se datorează unei substanțe chimice numite epigalocatechin galat (EGCg), care acționează asupra corpului uman pentru a suprima eliberarea de norepinefrină și dopamină. Aceștia sunt doi hormoni peptidici care activează sistemul nervos simpatic. Într-un studiu, șobolanii cărora li s-a injectat compusul au pierdut 21% din greutatea corporală și au consumat cu 60% mai puține alimente.
Pe lângă faptul că ajută la suprimarea poftei de mâncare, polifenolii din ceaiul verde ajută organismul să ardă grăsimile mai eficient prin creșterea termogenezei sau arderea grăsimilor. Acest lucru se datorează EGCg care crește metabolismul acizilor grași, rezultând o cheltuială mai mare de energie atunci când se consumă grăsimi decât atunci când se consumă carbohidrați sau proteine. Într-un studiu din 2008, cercetătorii au descoperit că bărbații care au luat extract de ceai verde înainte de antrenament au ars cu 17% mai multe grăsimi decât cei care nu au luat.
Cu toate acestea, este important să ne amintim că ceaiul verde conține cofeină. Prea multă cofeină poate provoca insomnie, anxietate și neliniște. Deci, dacă sunteți sensibil la cofeină, vă recomandăm să beți ceai alb în loc de ceai verde. Este mai scăzut în cofeină și conține, de asemenea, aminoacidul teanină, care vă poate ajuta să vă simțiți calm și să reduceți plimbările abdominale.
Ceaiul verde este o băutură excelentă de sorbit între mese și pentru a reduce foamea. Asigurați-vă însă că evitați să adăugați lapte și zahăr, care sunt bogate în calorii. Acest lucru va face mai dificilă menținerea unei diete sănătoase și poate duce la revenirea mai târziu a alimentației.